Egy Hollandiában, összesen 1719 ember bevonásával végzett megfigyeléses vizsgálat megállapította, hogy azoknál a vastagbélrákos betegeknél, akik naponta legalább két csésze kávét fogyasztanak, kisebb a valószínűsége, hogy a jövőben kiújul a betegség. Az International Journal of Cancer tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint napi néhány csésze kávé a korai halálozás esélyét is csökkentheti. Ez igaz volt a bélrák valamennyi betegére – a bélrák legvégső stádiuma kivételével –, amelyeket kizártak az elemzésből.
Ahogy arra a tudósok emlékeztettek, napjainkban bélrák a kezelést követően a betegek akár 30 százalékánál újra felbukkanhat, ami azt jelenti, hogy ha a Hollandiában nemrégiben tett megállapításokat nagyobb vizsgálatokkal is igazolni tudják, akkor a kávét egy napon bizonyos rákos betegek életét megváltoztató gyógyszerként ismerhetik el.
Összehasonlítva azokkal a vastagbélrákos betegekkel, akik nem ittak kávét, a vizsgálatba bevont, naponta legalább öt csésze kávét fogyasztó betegeknél 32 százalékkal kisebb volt az esélye annak, hogy a betegségük a következő körülbelül hat évben visszatér.
Az összhalálozás tekintetében a napi három-öt csésze kávé fogyasztása járt a legnagyobb csökkenéssel; ez nagyjából 29 százalékos maximumot jelent azokhoz képest, akik két csészénél kevesebbet ittak. De napi öt csészénél több után ez az érték lecsökkent.
Az új eredmények azt sugallják, hogy bár a kávéfogyasztás fokozása nem javítja a rákbetegek esélyeit, de úgy tűnik, hogy van egy olyan mennyiség, amit érdemes lehet megcélozni.
A korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták már a kávé erős antioxidáns tulajdonságait a jobb szív- és érrendszeri eredményekkel.
Más kutatások szerint az ital védelmet nyújthat a bőrrák, a májrák, a méhrák, a prosztatarák vagy akár a szájüregi rák egyes típusai ellen.
A kávéfogyasztásnak a vastagbélrák kiújulására gyakorolt potenciális előnyeit megalapozó mechanizmusok még nem teljesen tisztázottak
– mondta Abisola Oyelere epidemiológus a ScienceAlert online tudományos portálnak.
Az eddigi kutatások többsége tisztán megfigyelésen alapult, de a kávé és a hosszabb élettartam közötti kapcsolatot a világ számos részén kimutatták már. Egy 2018-as amerikai tanulmány például azt találta, hogy azoknál a vastagbélrákkal küzdő betegeknél, akik naponta több mint négy csésze kávét fogyasztottak, 30 százalékkal alacsonyabb volt az összhalálozás kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem itták a feketét. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy
a napi négy csészénél több kávé fogyasztása akár 54 százalékkal csökkentheti a halálozás kockázatát a vastagbélrák bármely stádiumában lévő betegek körében, beleértve a legelőrehaladottabb eseteket is.
Bár a komplex hatásmechanizmust még vizsgálják, a szakemberek szerint a kávé talán azért rendelkezik ezzel az erős terápiás hatással, mert aktiválja az oxidatív stresszt csökkentő anyagcsere-útvonalakat; vagy talán megváltoztatja a bél mikrobiomját, hogy valamilyen módon megakadályozza a rákos daganatok burjánzását a belekben.